Doeners-Academie

Je Leven Lang Leren

Instroomtraject Klantreis voor werkzoekenden

Met passende begeleiding naar een baan en opleiding in de techniek en logistiek.

De Doeners-Academie begeleidt kandidaten met interesse in functies in de techniek/logistiek/transport in vijf stappen, met passende ondersteuning en Job coaching, naar een duurzame baan. Daarnaast zorgen we ervoor dat de vaardigheden van de kandidaat verder worden ontwikkeld. 

Stap 1: Intake. Ontwikkeling start bij werk!

Het Instroomtraject van de Doeners-Academie begint met een intake van de kandidaat. In een werknemersprofiel noteren we de interesse in de techniek/logistiek/transport en specificeren de werknemersvaardigheden naar brancherichting en beroep. Daarnaast stellen we een skills-paspoort op voor de kandidaat. Niet alleen leggen we daarin de huidige skills vast, we noteren ook de skills die tijdens het traject (verder) kunnen worden ontwikkeld. Aan de hand van deze intake doen we een job-analyse, om vervolgens een match te maken met één van de aangesloten werkgevers. Als beide partijen het kennismakingsgesprek als positief ervaren, gaat de kandidaat aan de slag bij de werkgever.

Als de kandidaat een indicatie banenafspraak heeft maken we afspraken met betrekking tot het inzetten van instrumenten voor de werkgever en de werknemer.

Stap 2: Stip op de horizon

Als de kandidaat eenmaal aan de slag is in een functie, stellen we op basis van de interesses van de kandidaat samen met de werkgever een ontwikkel- en adviestraject op. Dit advies bestaat uit korte termijndoelen en lange termijndoelen. De korte termijndoelen zijn bedoeld om de functie goed uit te kunnen oefenen; de lange termijndoelen dienen als stip op de horizon naar de gewenste functie op een hoger niveau. Ook nemen we in het ontwikkeladvies een plan van aanpak op om kennis, (werknemers)vaardigheden en gedrag aan te leren. Dit plan van aanpak sluit aan op de kennis, de vaardigheden en het gedrag waar kennisinstellingen op toetsen, zoals de kwalificatiedossiers van SBB.

Stap 3: Kennis, vaardigheden en gedrag in de werkomgeving

Als de stip op de horizon staat, richt de kandidaat met de werkgever het werk in volgens de ontwikkeldoelen; de werkzaamheden zijn dus gericht op het aanleren van kennis, houding en gedrag op de werkvloer. Een mentor op de werkvloer begeleidt de kandidaat bij het aanleren van kennis en vaardigheden. Bij een instroomtraject krijgt de werkgever ondersteuning van een externe jobcoach; in doorstroomtrajecten ondersteunt de Doeners-Academie de kandidaat met het aanleren van de juiste houding en het juiste gedrag op de werkvloer.

Stap 4: Certificaten en praktijkverklaringen

Wanneer je goed op weg bent, is de volgende stap om jouw ontwikkeling officieel vast te leggen. Samen met de Doeners-Academie en je werkgever maak je afspraken over welke certificaten en/of praktijkverklaringen je kunt behalen om je arbeidsmarktpositie te versterken. De Doeners-Academie helpt je met het vinden van passende opleidingstrajecten bij erkende onderwijsinstellingen.

Stap 5: Doorontwikkeling kandidaten 

Als stap 1 t/m 4 succesvol zijn doorlopen, herijkt de kandidaat samen met de Doeners-Academie en de werkgever de lange termijndoelen. Dit is een evaluatiemoment: zijn de oorspronkelijk doelen behaald? Het is tegelijkertijd een goed moment om nieuwe korte termijndoelen vast te stellen.  Is Stap 5 afgerond, dan draagt de Doeners-Academie de kandidaat volledig over aan de werkgever. Het traject van de kandidaat is hiermee succesvol afgerond.

Routekaart voor overheidsinstanties

Routekaart voor overheidsinstanties

Meedoen of meer informatie?

Samenwerkingsverband met gemeentes en UWV, werkgevers, opleiders, belangenvereniging VNO-NCW Brabant/Zeeland en MKB.